четверг, 1 февраля 2024 г.

 

Українська література 10 – Б клас на 02.02.2024

Читацький практикум . Есе як форма рефлексії про прочитане (письмовий твір) М. Коцюбинського «Тіні забутих предків»

Ви сьогодні теж матимете змогу побути творцями. Кожній людині приємно, якщо до її думки прислухаються, вважають її цікавою, оригінальною і аргументованою. Ваше завдання — написати, яке враження справила на вас повість М. Коцюбинського «Тіні забутих предків» у формі есе. Спочатку більш детально ознайомитися з особливостями такого жанру творчості.

 «Як працювати над есе»

Есе (від франц. essai — спроба, проба, нарис) — прозаїчне висловлювання невеликого об’єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь.

Пам'ятайте! Обираючи жанр есе, ви можете дозволити собі бути суб’єктивними, зосередитися на частковому, а не на головному, висловлювати спірні міркування, наводячи мінімум доказів, але, з іншого боку, саме це може бути і небезпечним — уявна легкість — пиши собі, як бажаєш. Але зовсім не факт, що ваш твір вийде оригінальним та цікавим.

Для есе характерне використання численних засобів художньої виразності: символи; метафори; порівняння; алегоричні та притчові образи.

Для передачі особового сприйняття автору есе необхідно: використовувати всілякі асоціації; проводити паралелі; добирати аналогії.

Есе буде цікавим, якщо в ньому будуть присутні: непередбачувані (парадоксальні) висновки; несподівані повороти; цікаві зчеплення.

Мовна будова есе — це динамічне чергування полемічних висловів, питань, проблем, використання розмовної інтонації і лексики.

Самостійна робота над створенням есе

В О. Вайльда є вислів: «Ті, хто спроможні побачити у прекрасному його високий сенс, — люди культурні. Вони не безнадійні». Визначте «високий сенс» у повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Думки викладіть у формі есе.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Закінчити роботу над есе.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...