четверг, 4 апреля 2024 г.

 

Українська мова 10 –Б клас  на 05.04.2024

     ЕЛЕКТРОННИЙ ЛИСТ. СМСПОВІДОМЛЕННЯ

Пишіть листи і надсилайте вчасно,

Коли їх ждуть далекі адресати,

Коли є час, коли немає часу,

І коли навіть ні про що писати.

Л. Костенко

Електронне повідомлення має таку структуру: заголовок, тіло листа й підпис.

Заголовок електронного листа — сильна позиція, що формує реакцію адресата на отримане повідомлення. У заголовку міститься така інформація: унікальний ідентифікаційний номер повідомлення; адреса відправника повідомлення; адреса(и) одержувача(ів) повідомлення (аналог «кому»); тема повідомлення; час і дата його надсилання. Заголовок повинен містити стислий і чіткий опис суті питання та/або звернення до незнайомої людини. Недостатня інформативність заголовка може стати причиною комунікативної невдачі всього листа — адресат швидше за все знищить таке повідомлення, не читаючи.

Тіло листа містить текст самого повідомлення і є аналогом традиційного листа. Можна виділити деякі принципи складання електронного повідомлення, які будуть основою успішності електронної комунікації: ввічливість, грамотність, чіткість, стислість, небагатослів’я, координати для зворотного зв’язку. ЦІ параметри багато в чому повторюють принципи традиційного листування. Проте є й деякі особливості e-mail-спілкування. Так, прагнення до економії часу призводить до глобальної безграмотності e-mail-повідомлень. Кілька зайвих секунд перед відправленням листа врятують вас від багатьох неприємностей, адже помилки шкодять не тільки іміджу людини, але й репутації її фірми (За Л. Компанцевою).

Часто в смс припускаються орфографічних і пунктуаційних помилок. Чим це зумовлено? Як ви розумієте вислів «культура смс-спілкування»?

Смс-повідомлення використовують, якщо відсутня можливість відповісти на телефонний дзвінок або самому зателефонувати, якщо треба уникнути телефонної розмови з адресатом або необхідно надіслати повідомлення кільком особам одночасно. Приватний характер смс-повідомлень забезпечує їхня конфіденційність — зміст відомий лише адресату й адресанту. Визначають такі основні риси смс: стислість, відносна концентрація нестандартних орфографічних маркерів, моментальність, приватний характер змісту, залежність від засобу передачі інформації.

• Вважають, що для смс характерні спонтанність, невимушеність, приватність… Доповніть перелік словами-маркерами, якими можна схарактеризувати смс.

• Напишіть смс-повідомлення, у якому скасовуєте зустріч з однокласником або однокласницею.

SMS — це абревіатура від англійського вислову Short Message Service — дослівно «служба коротких повідомлень». Одразу поставимо запитання: чи може використовуватися абревіатура SMS в українській мовній практиці? Ймовірно, ні, оскільки для будь-яких слів мова має власні ресурси — у нашому разі свою абетку.

Нерідко у мовній практиці трапляється й написання абревіатури малими літерами. У мові є чимало таких прикладів. Тобто послуговуватися словом смс можна. У розмовній мові часто використовують фонетичний варіант запису — есемеска. Проте такий варіант можливий лише в розмовному стилі.

Ми знаємо, що означає смс, однак чи можна його ототожнювати з поняттям «повідомлення», адже є ще й інші назви на позначення дій, пов’язаних із цією службою сервісу.

Якого роду іменник смс? Якщо брати до уваги значення цього слова, а також використання його в мовній практиці, це слово — середнього роду. Тому кажемо: нове смс, надіслане смс. А от розмовний варіант есемеска — за всіма формальними ознаками — жіночого роду (За С. Чемеркіним).

Прочитайте слова з пісні «Стільникове кохання» гурту «Тартак». Які смс найчастіше пишете ви? Чи можна в смс освідчитися в коханні?

Напишу SMS — це технічний прогрес Дає мені шанс на майбутнє.

Зведений в культ, цей малесенький пульт З’єднує з тим, хто відсутній.

Напишу SMS — від землі до небес І з небес до землі пронесеться.

А коли долетить, хай, принаймні, на мить Твоє серце частіше заб’ється.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Українська література 10 –Б клас на 03.05.2024 “Пам’ятi тридцяти” аналіз Павло Тичина АНАЛІЗ ТВОРУ (паспорт твору) Вірш “Пам’яті тр...