воскресенье, 28 апреля 2024 г.

Українська література 10 –Б клас на 29.04 -30.04.2024   

Павло Тичина. Феномен «кларнетизму». (зб. «Сонячні кларнети «Ви знаєте, як липа шелестить...»)

 Ах ! Скільки радості .

Коли ти любиш землю,

Коли гармонії шукаєш у житті.

Павло Тичина

 

Загальна характеристика збірки «Сонячні кларнети»

Перша книжка поезій Павла Тичини з незвичайною назвою «Сонячні кларнети» (тоді писалося «Соняшні»), вийшла друком у 1918 р. На обкладинці соняшники .

Кларнет — духовий інструмент. Назва його походить від латинського слова clavus, що означає ясний. Так названо інструмент за його звук — чистий, ясний, бадьорий.

Сонячні кларнети — музика сонця, а сонце — джерело всього живого, символ життя, радості, розквіту, щастя. Винесений у заголовок книжки цей незвичайний образ-символ якнайкраще відбиває сутність індивідуального стилю молодого Тичини. Назва збірки — це поетичне вираження авторського розуміння гармонії Всесвіту.

 «Сонячні кларнети» — збірка Тичини, яка стала епохальною книжкою поезій, про яку заговорила вся літературна Європа. Василь Стус у книжці «Феномен доби» пише, що «компліменти були великі».

У віршах збірки «Сонячні кларнети» поєдналися дві музи — Музика і Поезія з братом Живописом. Тому картини заговорили звуками, звуки утворили полотна, слова засяяли барвами. До збірки Павло Тичина включив 44 найкращих своїх твори, поєднаних між собою змістом і стилем. «Сонячні кларнети» відзначаються організованістю і симетрією: вони мають своєрідну увертюру — вірш «Не Зевс, не Пан...» і поділяються на три тематичні групи.

До першої належить лірика з пейзажними і любовними мотивами. Це музичні, граційні, живописні вірші (відомі вже нам) «Гаї шумлять», «А я у гай ходила», «Хор лісових дзвіночків» та такі, які прочитали вперше: «Подивилась ясно», «О люба Інно...», «Арфами, арфами...», «Ви знаєте, як липа шелестить» та інші. Поезії вражають красою образів і глибинним розумінням законів природи. Цю групу віршів справді можна назвати «світлою нотою збірки».

Друга група — це вірші про народне горе, принесене Першою світовою війною: «Хтось гладив ниви...», «Іще пташки...» У них відчувається справжній трагізм; поет майстерно передає найтонші настрої і почуття.

Третя група тематично поєднується з другою: Україна і революція («Одчиняйте двері...», «По блакитному степу», «Скорбна мати» та інші). Поет із позицій власного розуміння добра і зла, справедливості і народної моралі осмислює, що несе революція рідному народові. Ці дві групи можемо назвати «скорботними нотами» збірки.

І все це у поєднанні творить своєрідний неповторний індивідуальний стиль, характерний для творчості Павла Тичини, чкий має назву КЛАРНЕТИЗМ.

 

МУЗИКА + ЖИВОПИС + ПОЕЗІЯ + КЛАРНЕТИЗМ

 

(звук)       +         (образ)   +    (слово)  

   

Аналіз поезії «Ви знаєте, як липа шелестить..?»

Виразне читання та письмовий аналіз поезії «Ви знаєте, як липа шелестить..?»


Автор: П. Тичина

Рік написання: 1911

Збірка – «Сонячні кларнети».

Літературний рід: епос

Жанр: ліричний вірш або елегія

Вид лірики: інтимна та пейзажна

Напрям – модернізм

Течія – поєднання символізму та імпресіонізму; «кларнетизм».

Тема : вираження перших і тендітних емоцій, які народжуються в душі юного ліричного героя.

Ідея: хвилюючі ноти передчуття щастя і глибинне злиття з природою, уславлення гармонії.

Провідний мотив: світле й радісне почуття кохання весняної ночі.

Віршовий розмір: ямб (Вірш написаний чотиристопним ямбом з незакінченою стопою, жіноча рима чергується з чоловічою)

Художні засоби“Ви знаєте, як липа шелестить?”

Епітети: місячні, весняні ночі, старі гаї;

Риторичні питання («Ви знаєте, як липа шелестить у місячні вес­няні ночі?», «Ви знаєте, як сплять старі гаї?»),

Риторичні окличні речення («А солов’ї!.. Та ви вже знаєте, Як сплять гаї!)

Риторичні запитання й оклики, звернені до читача, ніби зближують його з поезією. Романтичний нічний весняний пейзаж, звукові й слухо­ві образи емоційно наснажують цей ліричний вірш.

Композиція: дві шестирядкові строфи. Композиційно вірш поділяється на дві частини. Обидві починаються риторичними питаннями. Спочатку простір обмежений лише липою, яка шелестить, у другій частині він ширшає – це вже гаї, вони сплять, але „все бачать крізь тумани”.  Простір враз стає глобальним – «місяць, зорі»,  а потім швидше звуковий образ — ”солов’ї”.

Символи: небо – безмежжя; місяць – символ вічності, світла; зорі – символ кохання, радості; липа – символ жіночності, кохання; золотий колір – багатство, радість, життя.

У творі паралельно (настроєво суголосно) зображуються два світи – світ природи і світ людини (прийом паралелізму). Вдало застосовані тропи, майстерне створення словесно-музичних асоціацій роблять поезію стрункою й елегантною.

Вірш «Ви знаєте, як липа шелестить» має ознаки різних стилів:

ознаки експресіонізму (посилена увага до природи, все в ній є нерозривною цілістю),

ознаки імпресіонізму (увага до кольорів, звуків),

ознаки символізму (використання символів),

риси неоромантизму (ліричний герой сповнений передчуття змін, щастя, повністю злитий з природою; звернення до фольклору (паралелізм).

Історія написання твору «Ви знаєте, як липа шелестить»

Вірш написаний 1911 року і, за деякими джерелами, є першим друкованим віршем Павла Тичини.  1911 рік — це лише період становлення майбутнього поета як особистості, рік навчання в Чернігові, перші зустрічі з творчою молоддю Чернігівщини. Проте вірш засвідчив неабиякий талант майбутнього символіста. Вірш не належить до жодної збірки, лише пізніше входить до збірки „Сонячні кларнети”.

Темою вірша є вираження емоцій, які народжуються в душі юного ліричного героя, перших і тендітних почуттів кохання.

Ідейне навантаження вірша не чітке. Тут змішані хвилюючі ноти передчуття щастя і глибинне злиття з природою, а  отже, уславлення гармонії.

“Ви знаєте, як липа шелестить?” ліричний герой

Ліричний герой – закоханий юнак, сповнений почуттів, він звертається з риторичними запитаннями до уявних опонентів, які теж мають відчувати те, що і він, він закликає до рішучості, проте сам не виявляє цієї рішучості. Лише щира, закохана душа здатна бачити символічні образи природи, а закохані, очевидно, бачать спільні образи. І тому риторичне питання на початку вірша трансформується в риторичне ствердження. Ліричний герой знайшов однодумців, він не самотній  у своїх почуттях!

Головних героїв тут цілий ряд. Безперечно, спочатку варто відзначити кохану, яка абсолютно не візуальна, вона навіть бездіяльна, бо просто спить… Але і у своєму сні вона – це все для ліричного героя.

“Ви знаєте, як липа шелестить?” критика

Літературознавці про твір. Неабияку майстерність виявляє поет, щоб передати в кількох граціозних строфах настрій молодої людини, її замріяність, глибоке почуття (П. Хропко).

Літературний диктант  «Так чи ні»
1. Ми познайомилися з творчістю
Івана Тичини. (Ні). 
2. Поет народився у Пісках на Чернігівщині.
(Так)
3. Мав талант до музики, малювання, поезії.
(Так)
4. У своїх віршах П.Тичина описував тяжке дитинство.
(Ні)
5. Народився у багатодітній родині. (Так)
7. Співа
в у хорі чернігівського монастиря. (Так))
8. Перша збірка називалася «Сонячні кларнети». (Так)

Тичина став поетом, яким пишається Україна. Оригінальний стиль, щирість інтонацій, дивовижність його поезій кличуть нас у світ, де панує гармонія і краса. Так, ідеал П. Тичини — гармонія природи й людини, інтелекту й духовності, почуття й обов’язку, національного й загальнолюдського, землі й космосу.

Домашнє завдання
1. Вивчити напам’ять поез
ію «Ви знаєте, як липа шелестить».

Ви знаєте, як липа шелестить
у місячні весняні ночі?
Кохана спить, кохана спить,
Піди збуди, цілуй їй очі.
Кохана спить…
Ви чули ж бо: так липа шелестить.
Ви знаєте, як сплять старі гаї?
Вони все бачать крізь тумани.
Ось місяць, зорі, солов'ї…
"Я твій" — десь чують дідугани,
А солов'ї!..
Та ви вже знаєте, як сплять гаї!


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...