вторник, 4 апреля 2023 г.

 

Українська література 10 – А клас на 06.04

Художні засоби для розкриття внутрішніх переживань і сумнівів головної героїні.

Коли ми читаємо текст твору, стежемо за перебігом настроїв героїв, насолоджуємося художнім словом, то рідко аналізуємо причини його досконалості, не звертаємо уваги на художні засоби, які допомагають авторові її досягти. Але сьогодні ми почнемо урок саме з аналізу художніх засобів, які письменниця використала для розкриття внутрішніх переживань і сумнівів головної героїні.

Тематичний словниковий диктант: «Художні засоби».

Епітет, алегорія, порівняння, іронія, метонімія, гіпербола, метафора, риторичні питання, оклики, антитеза, інверсія, алітерація, асонанс, анафори, епіфори, градація.

Як уже зазначалося, внутрішні переживання і сумніви Кассандри — показник трагічності цього образу. Дівчина, яка передбачає майбутні нещастя, але не може їх відвернути, викликає ненависть до себе. Вона змушена бути лише свідком і пасивною жертвою подій. Це і є однією з найвагоміших причин її сумнівів і вагань.

Які ж засоби використовує письменниця, щоб показати емоційний стан героїні.

1) Велику роль відіграють авторські ремарки, які прямо вказують на внутрішній стан героїні: «збентежена». «хоче запанувати над власним зрушенням». «стурбована». говорить «напружено». «в пророчім нестямі». «несамовита від туги, промовляє, мов непритомна». тощо.

2) Стан Кассандри та її роздуми передаються за допомогою монологів і діалогів, мова яких алегорична і символічна:

Не обертай меча в гарячій рані!

Се нечесть, Поліксене, тяжкий сором

на голові моїй, отеє слово.

Се примус і ненависть промовляли

ганебне слово, а не я.

3) Використовується символіка кольорів. Але Леся Українка не завжди використовує символічне значення кольорів згідно традиції. Так, червоний колір, який дуже часто згадується під час віщувнь Кассандри, робить їх драматичнішими і підсилює напруженість дії, стає символом неминучих життєвих змагань, неминучих ударів долі, смерті. Він підкреслює і трагічність образувіщунки, драматизм її внутрішнього конфлікту.

4) Кассандра вступає в конфлікт з різними героями. Саме під час цього протистояння найбільш яскраво виявляються її внутрішні переживання. (Конфлікт у драмі є виявом як зовнішнього протиборства (Кассандра — Гелен, Кассандра — Гелена, Кассандра — Ономай тощо), так і внутрішнього (внутрішня боротьба Кассандри між бажаним і дійсним).)

«Лісова пісня». будується на архетипі дерева: Мавка втілює образ дерева, яке проросло з людини. Навколо цього групується вся символіка твору. Саме з цієї причини в основу драми покладено ритм пір року — воскресіння й завмирання дерева.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати матеріал уроку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...