понедельник, 17 апреля 2023 г.

 

                          Українська мова на 18.04  10 – А клас

       ДІЄСЛОВО, ЙОГО ФОРМИ. ПРАВОПИС ОСОБОВИХ ЗАКІНЧЕНЬ

Успішна людини… Сьогодні нею вважається та, яка має міцні теоретичні знання і вміє їх застосувати у практичній діяльності. Та цього мало. Величезну роль відіграє чітко поставлена мета, до якої крокуєш. У рух до неї супроводжує бажання (хотіння).

Сьогодні ми долаємо ще одну (хай і коротку відстань) до того часу, коли ви обовязково станете успішними в житті. А допоможуть Вам у цьому знання з рідної мови, бо тільки той, хто правильно і красиво говорить, може переконати співбесідника, бо тільки той, хто грамотно пише викликає довіру і повагу серед оточуючих.

Будьте уважними, зосередьтеся. Це дозволить вам поки що отримати хороші результати навчальних досягнень.

 Експрес-опитування

 

1.     Що таке дієслово?

2.     Які вже частини мови ми повторили? Навести приклади

3.     Що називає неозначена форма дієслова?

 

Творче спостереження з елементами аналізу

 Переписати текст, підкреслити  дієслова). «Орфографічна пастка»

 Спроби зібрати найцінніше з океану слів української мови робилися здавна. З-поміж усіх словників вирізняється «Словник української мови» за редакцією Б. Грінченка. Словник було видано на початку ХХ століття. Він містить близько 70 тисяч слів. Це найвидатніше досягнення українського словникарства, найповніша на свій час видрукувана мовна скарбниця нашого народу. Створивши неперевершене диво, Грінченко зробив вагомий внесок у розвиток рідної мови (За І.Вихованцем).

 Запис у фонетичній транскрипції  (вирізняється, українського)

  Рекламна пауза ( про мову)

 Шановні друзі! Вивчайте рідну мову, піклуйтеся про неї,  бо тільки тоді ви будете поважати самі себе, тільки тоді вас поважатимуть інші.

 Потоваришуйте з орфографією, бо тільки грамотна людина може викликати довіру, доказати будь-який факт, бути самодостатнім.

Самодостатній – який має цінність сам по собі.

  Дорогі однокласники! Унормуйте час користування компютером, читайте багато книг, бо тільки тоді ваше мовлення буде багатим, притягуватиме людей, які вас оточують. А тоді ви зможете досягти успіху.

 Слововживання

Письменний – той, хто вміє писати і читати.

Грамотний – той, хто без помилок пише і говорить

 

Робота з підручником ст176. Впр. 501

 

Словниковий диктант

Смієт..ся, розумієт..ся, зосереджуєш…ся, підбадьоруєш…ся, шепоч…мо, шука…єш, чист…мо, лет…мо, вел…ш, вч…ите, говор…ш, визволя..те, город…ш, мовч…мо, стереж…ш, брин…ш, пита…мо, сол…ш, відобраз…ш, кол..ш,  пол…ть, сипл…ть.

 Синтаксичний розбір речення

         Відома істина: якщо на землі зникає якась одна мова, людство стає набагато біднішим.

Скринька народної мудрості

Назвати фразеологізми, у яких використовуються форми дієслова.

Бити байдики, зробити з мухи слона, комар носа не підточить, вивести на чисту воду, зарубати собі на носі, завязало мову, похололо на душі

 Учись, на інших дивлячись. Що написано пером. Того не виволочиш волом. Хто що знає, тим і заробляє. За що куплено, за те продано. У закритий рот муха не залетить.

  Домашнє завдання. Написати твір-мініатюру “Весна за вікном”, використовуючи різні форми дієслова (обовязкове для усіх).

2) Повторити вивчене про дієслово ст. . 176

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...