среда, 17 мая 2023 г.

Українська література 10 – А клас на 18.05

Трилогія про Івана Мазепу у 3-х томах і 5-ти книгах: Мотря, Не вбивай, Батурин, Полтава, З-під Полтави до Бендер. Крутіж. Іван Мазепа - як золота доба Гетьманщини. Історичні факти і художній вимисел у трилогії

Гетьман І. Мазепа — найбільш відомий в Європі та Америці представник України. йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичних твори, 17 творів літературних, 6 скульптур. його особистість зацікавила таких геніїв, як художника Е. Делакруа, письменники В. Гюго, О. Пушкін, композиторів Чайковського, С. Рахманінова та ін.

Сьогодні ми познайомимося з образом Мазепи, таким, яким його бачить Богдан Лепкий.

Повістей про Мазепу, написаних Б. Лепким, п’ять. І хоч вони послідовно відтворюють хронологію подій, кожна з них має самостійне значення, тому й публікувалася автором окремо.

Головний герой усіх п’яти повістей — український гетьман Іван Мазепа (1639-1709), кінцевою метою політики якого було утвердження державності України.

Повість 1: Мотря

У цій книзі розповідається про кохання юної красуні Мотрі — дочки генерального судді Кочубея, пізніше страченого Мазепою, — і старіючого гетьмана. Дія відбувається на тлі важливих історичних подій.

Видатний український письменник Богдан Сильвестрович Лепкий розмірковує на сторінках свого твору: Чи бувають щасливими люди, яким треба робити вибір між коханням та владою? Читач стане свідком колізій найдраматичнішого у вітчизняній історії кохання — кохання гетьмана Івана Мазепи та Мотрі Кочубеївни.

У цьому творі містяться вдало відтворені реалії сивої давнини у їхній складності та непередбачуваності.

Повісті 2, 3: Не вбивай. Батурин

У книзі дві повісті: «Не вбивай». і «Батурин». з історичної епопеї «Мазепа». Твір відбиває складність, героїку і трагізм мазепинської доби під час фатальної для України Полтавської битви. Високий патріотизм і зрадництво, героїзм і нікчемність, шляхетність і ницість, людинолюбство і людиноненависництво — усе це в органічному поєднанні з майже документальним описом конкретних історичних осіб і подій не залишить байдужим нашого сучасника, викличе асоціації з сьогоденням у України й українців.

Повість 4: Полтава

У повісті хронологічно продовжено оповідь про життя i діяння славетного гетьмана часів Полтавської битви — до І після її завершення.

Повість 5: З-під Полтави до Бендер. Крутіж

У цих творах — розповідь про найтрагічніші події у житті українського народу — «Руїну». та останні роки гетьманування Івана Мазепи.

Який період життя і діяльності Мазепи як Гетьмана відбився в романі «Мотря». (Останні роки життя і гетьманування)

Чи випадкове це? (Ні, бо саме в цю пору Мазепа виявив свої сокровенні задуми, свою громадянську позицію і очолив національно-визвольний рух за створення української держави.)

Які іпостасі особи Мазепи відтворені в романі? (Політик, володар, дипломат, полководець, звичайна людина — син, коханець)

Схарактеризуйте історичні умови, коли Мазепа прийшов до влади? (Україна розшматована між Росією та Польщею, виснажена постійними війнами, не було єдності між самими українцями)

Які риси характеру, мрії, бажання плани Мазепи привели його, за Лепким, до гетьманської булави? (Бажання «поставити Україну на власні ноги». зробити гетьманську владу незалежною і здорова амбітність)

Скільки років Мазепа був українським гетьманом? (21 рік)

Що можна сказати про наслідки правління Мазепи? (Фактично були об’єднані землі правобережної та лівобережної України, укріпилася гетьманська влада, приборкано анархію).

«Життя не довіряти навчило. Лиш хитрістю, лиш увагою великою можна в нас пробиватися вперед». Прокоментуйте це висловлювання Мазепи. Це свідчить про його хитрість чи дипломатію?

Що було кінцевою метою політичної діяльності Мазепи? Чому? Відповідь аргументуйте цитатами з твору. (Визволення з-під московського ярма)

Який прийом, використаний автором, на ваш погляд, найкраще розкриває особистість гетьмана? Чому? (Внутрішні монологи)

На яких рисах характеру Мазепи акцентує увагу Б. Лепкий? Наведіть приклади (Доброта, людяність, здатність до співпереживання)

Знайдіть цитати до характеристики образу Мазепи. Зверніть увагу, як головного героя характеризують представники різних соціальних верст, національностей і позицій.

Якими були політичні стосунки російського гетьмана і російського царя?

Якими були стосунки гетьмана і козацької старшини?

Проблемне питання: як на вашу думку: наскільки співпадає образ літературного героя — гетьмана Мазепи з його реальним прототипом?

Словниковий диктант «Постать гетьмана Мазепи».

Любитель філософії і мистецтва, просвітник і меценат, лагідний і м’який, мудрий та дипломатичний, досвідчений політик, уважний син, ніжний коханець, добрий, здатний до співчуття, патріот і гуманіст, національний герой, складна і неординарна особистість, хитрий, передбачливий та обережний.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати матеріал уроку за допомогою конспекту.

2. Складіть сенкан «Мазепа».

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...