четверг, 5 октября 2023 г.

 

                       Українська література 10 –Б клас на 06.10.2023

СКЛАДНІСТЬ І СУПЕРЕЧЛИВІСТЬ ХАРАКТЕРУ ЧІПКИ — ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ РОМАНУ, ЙОГО ЕВОЛЮЦІЯ ВІД ПРАВДОШУКАЧА ДО РОЗБІЙНИКА.

 Складно розмірковувати над таким поняттям, як “доля”.  Одні кажуть, що від долі залежить все. Ну, майже все. Хтось щасливий та заможний — значить, доля ставиться до нього прихильно. А з кимось стався нещасний випадок — що ж, така доля. Згідно з такими поглядами, лиха доля часто переслідує цілі народи. Зокрема, тяжко жилося українському селянству під владою іноземців. А інші люди говорять, що свою долю людина будує сама та сама визначає її. Усе визначено діями самої людини, на все є зрозумілі причини. Людина є ковалем своє долі. Саме від її вчинків, ставлення до життя буде залежати її щастя.

Створіть асоціативний кущ «Добро і Зло»

Отже, тема  добра  і  зла  хвилювала  багатьох  людей  у  всі  часи.  Але  дуже  часто  люди перестають  бачити  межу   між  хорошим  і  поганим.  Добро  і  зло  –  поняття  вічні  й  нероздільні. І, поки  будуть живі  дух  і  свідомість людини, вони будуть боротися між собою. Добро буде відкриватися людині, освітлюючи їй шлях до істини. Сьогодні ми обговоримо і намагаємося надати  відповіді на такі питання проблеми добра і зла у романі П.Мирного  «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Письменник  поставив персонажів свого роману в однакові життєві умови, але одні чинять гріх, не спокутують свою вину, а другі борються до останку. Що ж є тією силою, яка  поставила цих людей по обидва боки вибору?

 Панас Мирний допомагає нам самим знайти вiдповiдь, створюючи яскраві й переконливі образи роману. Головний з них - Чіпка, за душу якого ціле життя боролися добро i зло.

Творча майстерня

Створити загальнолюдський моральний кодекс на основі прислів’їв, приказок. 

v Скажи,  хто твій друг, і я скажу, хто ти.

v З ким поведешся, в того й наберешся.

v Добре ім’я – найкраще багатство

- Чи сповідував у своєму житті ці святі моральні принципи го­ловний герой роману Чіпка Варениченко?

Головний герой роману — психологічно складна вразлива натура. Добре і зле в ньому живе водночас. Тому гли­бокий аналіз цього образу викликає в нас так багато різних мір­кувань, спонукає замислитись над суттю людського буття. Назріває питання: «Чіпка – борець чи розбійник?»

Чіпка — тип селянина-трудівника. У його образі автор відбив найістотніші риси трудящого селянства за капіталізму: працьови­тість, любов до землі, ненависть до поміщиків, куркулів й інших експлуататорів, пристрасне бажання волі й кращого життя. Проте Чіпка в змалюванні П. Мирного не тільки позитивний герой. У ньому, на думку автора, є і негативні риси. Чіпка не­достатньо зв'язаний із трудовим народом. Він не став на шлях організованої боротьби проти експлуататорів, а потоваришував з п'яницями, розбійниками, морально зіпсованими людьми. Спів­чуваючи, підтримуючи його в боротьбі проти поміщиків, чи­новників, народ засуджує ті вчинки Чіпки, які зв'язані з розбоєм, з грабежем. Гине сила, яка в інших соціальних умовах могла б дати велику користь народові. Ось чому автори назвали Чіпку «пропащою силою».

Людина народжується для щастя. Та не судилося щастя Чіпці, головному героєві роману Панаса Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?". Доля була жорстокою до Чіпки від самого народження, хоч з нього "дитина... вийшла — на славу! Повновиде, чорняве, головате, розумне..."

У народі кажуть: ніколи не приймай рішення у гніві. Чіпка ж не замислювався, перш ніж зробити якийсь крок. Його серце ніколи не радилося з розумом, ставало сліпим у злобі й часто вело на слизьку дорогу. Тому всі його добрі наміри й помисли були перекреслені жахливими вчинками, кривавими злочинами.

Народ, найсправедливіший суддя, каже: «Добро довго пам'ятається, а лихо ще довше». Про це варто знати кожному.

Домашнє завдання

Прочитати      половину 3 частини роману.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...