воскресенье, 1 октября 2023 г.

 

                 Українська мова 11 – А клас на 02.10.2023

Аудіювання текстів різних стилів, типів, жанрів мовлення, записаних на різних носіях інформації.

Говори мало, слухай багато, думай ще більше.

Прислів’я

 

ЧИ ПРЕСТИЖНА СЬОГОДНІ ПРОФЕСІЯ БІБЛІОТЕКАРЯ?

Бібліотекар сьогодні в основному асоціюється із такою собі жінкою пенсійного віку, яка перебирає формуляри в порожній читальній залі. Але це зовсім не так. Декому здається, професія бібліотекаря полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. У більшості своїй люди вважають, що вже в такому місці, як бібліотека, будь-хто зможе працювати. А тому щиро дивуються з того, що бібліотечна професія вимагає знань, підготовки в спеціалізованому навчальному закладі. Але ж нині всюди сучасні технології, покладені на новітні системи. Мабуть, це і є однією із причин, чому сьогодні «стародавню» спеціальність охоче опановує молодь.

Спеціальність книгознавця переважно хочуть здобути діти з інтелігентних сімей, яким не потрібно пояснювати, що таке книжка, інформація і розумова діяльність. Насамперед бібліотекар повинен любити людей і любити книгу. Оскільки бібліотекар працює з людиною, у нього повинні бути розвинені комунікаційні якості, інтелект. В університетах та інститутах навіть існує цілий цикл дисциплін, які вивчають ділову комунікацію, психологію, спецкурс бібліотечної психології, присвячений спілкуванню в бібліотеці.

Так, престиж професії знизився. Але спеціальність «бібліотекар» замінила сучасна назва «інформаційний фахівець». А такі можуть працювати в будь-якій установі, де є інформаційний центр. Хочеться поставити риторичне запитання: «Чи потрібні бібліотекарі сучасній Україні?» І одразу відповісти: «Бібліотеки існують уже понад 5 000 років. Як же можна говорити, що це не потрібно! Тим наче якщо ми будуємо високоосвічене суспільство».

Наша професія дає змогу спілкуватися з людьми та допомагати їм. Працівник бібліотеки —- перша людина, яка дізнається про новини у світі інформації. Люди, які працюють у цій установі, виконують почесну місію -- вони несуть людям радість спілкування з книгою.

Особисто мені подобається ця професія тому, що бібліотекар — людина освічена, розумна та комунікабельна. Та й у більшості в професії бібліотекар, як то кажуть, жіноче обличчя. Сьогодні в бібліотечній справі залишаються лише ті, хто має покликання до цієї професії, любить її, цінує, не зважаючи на невелику заробітну платню. Проте, залишаючись працювати в бібліотеках, вони зробили вибір, який на ділі, а не на словах доводить їх відданість духовній культурі.

Мені дуже хочеться, щоб та молодь, яка ще не зробила свого вибору в опануванні спеціальності, побачила нашу роботу, як то кажуть, «зсередини». І можливо, саме ви — молоді, розумні, креативні через кілька років радісно зустрінете нас, своїх читачів, у затишних стінах українських бібліотек (Т. Кущук).

Письмова робота

► Напишіть невеличкий твір-мініатюру «У чому полягає престижність професії? »

Домашнє завдання

► Дописати письмову роботу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...