воскресенье, 5 марта 2023 г.

 

Українська література 10 – А клас на 06.03

Образ Олени Ляуфлер. Особливості характеротворення.

Ірина Дерюгіна, видатна українська гімнастка, переконана, що сучасній жінці недостатньо бути тільки хорошою дружиною і матір’ю, для неї ще важлива самореалізація. Але цього, напевно, потребували жінки завжди. Якщо ми згадаємо історію і культуру нашої країни, то побачимо, що серед видатних особистостей немало жінок. Княгиня Ольга, Анна Ярославна, Настя Лісовська, Леся Українка, Ольга Кобилянська… І психологи теж переконані, що людина, яка не реалізувала себе, втрачає здатність радіти життю й отримувати задоволення, вона страждає від неможливості стати повноцінною гармонійною особистістю. Саме так сталося з героїнею повісті Ольги Кобилянської «Людина».

1. Перевірка домашнього завдання

2. Літературний диктант «так». — «ні».

(Кожна правильна відповідь — 1 б.)

1. Слова «Задумую жить по своїй натурі і по правді». належать Олені Ляуфлер. (Так)

2. Повість «Людина». закінчується смертю головної героїні. (Ні)

3. Олена слову «людина». надає значення «хоробра, мужня». (Ні)

4. Мати підтримала Олену, коли та відмовилася виходити заміж за К-ого. (Ні)

5. Брат Олени Герман-Євген-Сидір покінчив життя самогубством. (Так)

6. «Біда ломить і залізо, а ви лиш людина». Ці слова говорить Олені лікар. (Так)

7. У сім’ї Ляуфлерів було чотири доньки. (Так)

8. «Був се гарний, сильний мужчина, літ, може, 29». Так у творі сказано про Стефана Лієвича. (Ні)

9. Фельс був лісником. (Так)

10. Головною проблемою повісті «Людина». є відстоювання людської гідності жінки. (Так)

11. Перша назва повісті «Людина». «Вона вийшла заміж». (Так)

12. Твір «Людина». О. Кобилянська присвятила Н. Кобринській. (Так)

СПРИЙНЯТТЯ ТА ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Проблеми, яких торкається О. Кобилянська у повісті «Людина». цікавили та хвилювали сучасників письменниці. Юна героїня твору прагне переконати оточуючих у тому, що вона має право сама вибрати собі подальший шлях у житті, всупереч звичаям свого соціального кола.

Але життя виявилося сильнішим за дічину, і врешті вона під тиском обставин змушена робити те, проти чого боролася, — вийти заміж за нелюба, бо цього потребувала її сім’я. Довелося попрощатися з мріями про навчання та корисну працю, про шлюб по любові. Прослідкуємо за текстом твору, як усе відбувалося.

Схарактеризувати образ Олени (відповідаючи, використовуйте цитати до характеристики Олени, які знайшли вдома)

План-ланцюжок характеристики: непорозуміння в родині — конфлікт із оточенням, яке вважає її «білою вороною». — бажання бути творцем власної долі — кохання до Лієвича — Маргарет — мрії про майбутнє — крах ілюзій.

3. Рольова гра

Розіграти короткі діалоги Олена — мати, Олена — батько, Олена — Ірина, Олена — Маргарет, Олена — Лієвич, Олена — Фельс і діалог -фантазію Олена — жінка ХХІ століття. (Випереджувальні завдання)

4. Висловіть власне бачення проблеми

(Відповідаючи, спирайтеся на зміст повісті.)

Чи можемо ми вважати Олену сильною особистістю? Як ви вважаєте, чи потрібні суспільству сильні особистості?

Чи можемо ми стверджувати, що Олена жила почуттями? Як ви вважаєте, чи слід у повсякденному житті зважати на них, чи не заважають почуття правильно орієнтуватися в житті й приймати вигідні для себе рішення?

Олена вважала абсолютно бідною людину, яка не збагачувала себе духовно і не сповідувала моральних принципів. Чи погоджуєтеся ви з її думкою? Як ви думаєте, чи допомагають людині в житті мрії та ідеї?

Олена була переконана, що найголовнішою умовою шлюбу є кохання. Чи підтримуєте ви таку думку? Чи має право на існування шлюб за розрахунком?

Жінки врешті вибороли собі права нарівні з чоловіками здобувати освіту, обирати професію. Як на вашу думку, що вони при цьому набули, а що втратили?

У чому полягає головна драма життя героїні? (У дисгармонії ідеалу і дійсності; у неможливості самореалізації).

5. Займи позицію

Чи відстояла Олена власний ідеал людини в собі? Відповідаючи, скористайтеся дискусійною сіткою Алверманна.

Так

Чи відстояла Олена власний ідеал людини

в собі?

Ні

Міні-усний журнал «А знаєте, що…».

Ольга Кобилянська була одним із письменників, що спровокували розкол у царині української літератури.

Кінець 1880-х років позначився виходом на літературну арену нових авторів, яких в першу чергу цікавили внутрішній світ особи, її психологічне життя. Серед них була і Кобилянська, яка збагатила українську літературу темами, що перегукувалися з модерністською західноєвропейською літературою. Ії манера письма відзначалася чуттєвістю, а твори — ніцшеанським духом та оспівуванням цінності окремої людини. Народницька критика звинуватила письменницю в презирстві до народу і навіть у порнографії.

О. Кобилянська захоплювалася філософією Ніцше, його вченням про нові цінності та вдосконалення людини шляхом зміцнення духу. ці ідеї вона втілила в сюжетах своїх творів, але витлумачила їх відповідно до своїх творчих задумів. Таким чином, сильна особистість, яку підносить Ніцше, його «надлюдина». у письменниці це жінка, яка прагне самоствердження та духовного розвитку.

У творах письменниці змальвано нового героя — незалежну, сильну, творчу і високоморальну особистість. Неороматичний ідеальний персонаж потребував нових форм та способів вираження. І Кобилянська знаходить їх, це глибокий психологізм, витончений ліризм, поєднання реалістичних картин з романтично забарвленими. часто на перший план виходить персоніфікований пейзаж, який перестав бути фоном для подій. її новела стає музичною завдяки введенню просторих музикально-психологічних звукових малюнків. Письменниця започаткувала нову для української літератури своєрідну модерністську образно-стильову манеру, що поєднує в собі певні ознаки імпресіоністичного, символістського та експресіоністичного письма.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Повторити матеріал уроку.

2. Творче завдання. Міні-твір-роздум. «Серед людей одна однісінька?». (за змістом повісті «Людина»)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...