понедельник, 13 марта 2023 г.

 

            Українська мова на 14.03 10 – А клас

Невідмінювані іменники. Порушення норм відмінювання іменників у художньому мовленні.

1.  Гра «Мовне триборство»

Клас ділиться на 3 команди. Команди по черзі називають іменники ІІ відміни: І – твердої групи, ІІ – м’якої, ІІІ – мішаної. Якщо команда не може назвати слово або називає з помилкою, то втрачає гравця. Гра триває, доки не залишиться 1 гравець. Він одержує право дати однокласникам будь-яке завдання з теми «Іменник».

2.  Гра «Піраміда»

Участь беруть  2 або 3 команди. Завдання дібрати й записати іменники ІІ відміни на -р у вигляді «піраміди»,  вершина якої – слово з найменшою кількістю літер, основа – з найменшою. Виграє команда, у якої піраміда вища. Вона обирає слово для відмінювання й викликає представника команди суперників до дошки для виконання цього завдання. Також можна   ускладнити завдання, зазначивши, що добирати слід іменники тільки твердої або тільки м’якої групи

Ар

Вир

Явір

Козир

Корсар

Екватор

Командир

Бомбардир

Карбюратор

Дистриб’ютор

·     Визначте групу іменників. Провідміняйте один з іменників.

3.  Редагування

Запишіть вірш, виправивши помилки. Поясніть причину їх виникнення.

Зупинились ми з сестрою

Біля клітки з шимпанзою,

А тоді від шимпанзи

Підійшли до кенгури.

Поряд – клітка какади,

Я й сестра бігом туди.

Довго нас батьки шукали.

А ми дінгу годували.

Потім тато повідомив:

«Пішки підемо додому»

Ми розахалися: «Ах!

Краще б їдьмо на таксях

·     Чи вдалося зберегти структуру вірша? Чому? Спробуйте змінити деякі рядки, щоб вийшов вір.

·     Визначте відмінок незмінюваних іменників. Як це зробити?

4.  Кросвордний диктант

За поданим лексичним значенням запишіть незмінювані іменники. Визначте їх рід

1.  Страва з протертої картоплі та овочів (пюре).

2.  Підземна міська залізниця (метро).

3.  Ансамбль із 3 виконавців (тріо).

4.  Окреме приміщення в пасажирському вагоні (купе).

5.  І птах, і фрукт (ківі).

6.  Форма звертання до незаміжньої жінки в англомовних країнах (міс).

7.  Артист чи артистка, що оголошує номери програми під час естрадної вистави, концерту тощо

8.  Найменша пташка на Землі (колібрі).

9.  Рожевий птах (фламінго).

10.  Ссавець, зображення якого сьогодні розміщено на державному гербі Австралії (кенгуру).

11.  Перелік страв (меню).

12.  Столиця Грузії (Тбілісі).

13.  Столиця Японії (Токіо).

14.  Жовта ріка (Хуанхе),

15.   Справжнє прізвище Лесі Українки (Косач).

16.  Автор «Трьох мушкетерів» (Дюма)

17.  Штани і чоловік (галіфе).

18.  Назва салату і чоловік (Олів’є).

·     Які ще групи іменників, крім слів іншомовного походження, належать до невідмінюваних?

·     Складіть 7 речень із 7 невідмінюваними іменниками, вживаючи їх у різних відмінках. Можна зв’язний текст на самостійно обрану тему.

Примітка: До незмінюваних іменників належать:

А) іншомовні

слова з кінцевим голосним: Бюро, кіно, шасі, парі, кенгуру, рагу, меню, кашне, шосе, але пальто, пальта, в пальті (виняток);

Б) жіночі прізвища на приголосний та на – о: Віри Зінчук, Оксані Дяченко, з Ольгою Пакало (чоловічі прізвища відмінюються: про Петра Тищенка, Петрові Тищенку, Олега Мороза);

В) російські прізвища на – их, – ово, – ого (Черних, Крутих, Бєлово, Живаго): Олені Живаго, Юрієві Живаго, з Тетяною Черних, з Олексієм Черних;

Г) більшість складноскорочених слів-абревіатур: контора СТО (станції технічного обслуговування), у БМУ (будівельно-монтажному управлінні), але Їхати на ЛАЗІ (на автобусі Львівського автобусного заводу);

Г) складноскорочені слова, у яких другим елементом виступає іменник у непрямому відмінку: Заввідділу, комвзводу.

5.  Конструювання-доповнення

Утворіть словосполучення, поєднавши слова з першої групи та іменники з другої групи, поставивши їх у потрібному відмінку. Де можна, вживайте паралельні форми

І. Пасти, годувати,  рахувати, зрізати,  дати, писати, заливатися, вітатися з,  гаманець із, їхати, махати, обдертими, хизуватися,  незвичним,  двісті, не накажеш, радіти, зарадити,  у зеленому, у рідному, пливе по, ходить по, вродили, золотисті, сім.  

ІІ. Вівці, свині, курчата, дуб, карбованець, лист, сльози, гості, гроші, коні, крила, коліна,  чоботи, ім’я, кіловати, серце, сонце, лихо, гай, край, Дніпро, місто, овес, хліб, чоловік.

·        Чи однакове значення мають слова «хліби» і «хліба»? Коли їх треба вживати?

·        Який іменник має три паралельні форми орудного відмінка множини? Поставте в них наголос.

·        Коли кажуть «сім чоловік», а коли «сім чоловіків»?

Відповідь: Пасти  овець. вівці; годувати свиней, свині; рахувати курчат, курчата; зрізати дуба, дуб; дати карбованця, карбованець; писати листа, лист; заливатися сльозами, слізьми; вітатися з гостями, гістьми; гаманець із грошима, грішми; їхати  на конях; махати крилами, крильми; обдертими колінами, коліньми; хизуватися чоботами,  чоботями, чобітьми; незвичним ім’ям, іменем; двісті кіловатів, кіловат; не накажеш серцю, серцеві; радіти сонцю, сонцеві; зарадити лихові, лиху; у зеленому гаю, гаї; у рідному краї, краю;пливе по Дніпру, по Дніпрі; ходить по місту, по місті; вродили вівса; золотисті хліба; сім чоловік (осіб), сім чоловіків (осіб чоловічої статі). 

6.  Спостереження над мовою

Прочитайте речення. Знайдіть і виправте відхилення від сучасної норми у вживанні відмінкових форм іменників. Поміркуйте, чому письменники вживають відмінкові форми іменників, які не відповідають нормам.

В ринві легко дзюрчала вода, що збиралася з осадженої по дасі мряки
(
М. Дерлиця).

Остання ти моя любов, як остання, найкраща весна в мойому бурливому життю. (Б. Лепкий).

Гусяче перо скрипіло по папері (Б. Лепкий).

 Ситий кондуктор частенько проходив повз них і цілив на їх зелену мигтящу плямку свого ліхтаря, приглядаючись пильно до їх обличчів у темряві, з розчуленою й разом скритою усмішкою, з якою дивляться на закоханих
(Г. Григоренко).

·        Зробіть морфологічний розбір виділених слів.

Схема морфологічного аналізу іменника

1.Слово в тексті.

2.Початкова форма (називний відмінок однини).

3.На яке питання відповідає.

4.Лексичне значення: назва загальна чи власна; назва істоти чи неістоти;

5.Рід.

6.Число.

7.Відміна.

8.Група (для іменників І-ої та ІІ-ої відміни).

9.Відмінок.

10.Спосіб творення. Особливості правопису.

11.Синтаксична роль у реченні.

7.   «Добери  відповідник»

Запишіть іншомовні слова та українські відповідники до них. Визначте рід та відміну іменників. Позначте в них основу та закінчення.

Портмоне, шоу, антракт, армія, апломб, п’єдестал, маркетинг, спіч, нонсенс, генерація, консенсус, апробація, комфорт, репродукція, рецепція, релаксація, інфляція, вертикаль, ініціатива, фон, фарфор, чемодан.

Довідка: гаманець, видовище, перерва, військо, самовпевненість, підніжжя,торгівля, промова, нісенітниця, покоління, згода, схвалення,  зручність, відтворення, сприйняття, відпочинок, знецінення, прямовис, почин, тло, порцеляна, валіза.

Домашнє завдання

Вправа 427 (усно), 428 (письмово)

 

Чи знаєте ви, що…

... без іменників і дієслів немає жодної мови. Це вперше помітив і опи­сав у книзі «Мова» французький вчений Жорж Вандрієс. Не існує також мов без числівників, займенників, прислівників, сполучників;

... у в'єтнамській мові іменники не змінюються за відмінками. Дієслова теж не змінюються. Наприклад, Іпау — це і бачити і погляд. Виявляється, що при побудові речення,  визначенні граматичних особливостей його членів го­ловну роль відіграє порядок слів (перше слово — підмет, друге — присудок, третє –  додаток).

…у кетській мові(середня течія Єнісею) відмінюються дієслова.

…у ненецькій мові відмінюються і змінюються за дієвідмінами члени речення.

…у в’єтнамській мові іменники не змінюються за відмінками. Дієслова теж не змінюються. При побудові речень, визначенні граматичних особливостей його членів головну роль відіграє порядок слів (І слово – підмет, ІІ – присудок, ІІІ – додаток).

…учені нараховують різну кількість відмінків у сучасних мовах світу. Учений Колесов вважає, що їх близько 30. А датський лінгвіст визначив, що теоретично у мові могло б бути 216 різних відмінків. 

…учні Естонії, вивчаючи рідну мову, повинні запам’ятати 14 відмінків, у Фінляндії – 14, в Угорщині – 22, чемпіон по кількості відмінків – мови народів Дагестану – понад 50 відмінків. А ось у китайській мові – жодних відмінків  узагалі немає: відносини між словами передаються за допомогою службових частин мови.

…семирядна система відмінків української мови не охоплює всіх словоформ, що утворюються в мовленні. Наприклад, нерідко вживаються словосполучення мітить в генерали, вийти в люди, попасти в начальники та ін. В них словоформи в генерали, в люди, в начальники не належать ні до називного, ні до знахідного. Можливо, це восьмий відмінок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...