понедельник, 18 декабря 2023 г.

 

Українська мова 11 – А клас на 19.12.2023

ДІЛОВІ ПАПЕРИ.  ЗАЯВА.  АВТОБІОГРАФІЯ

 

Автобіографія — це документ, у якому особа, яка його складає, подає опис свого життя і діяльності,

Цей документ завжди складається від руки. Назву виду до­кумента оформлюють посередині рядка, трохи нижче від верхніх берегів аркуша (2,5 см). Кожне нове повідомлення треба почина­ти з абзацу. Дати в документі пишуть за таким зразком: 12 бе­резня 2005 року, у листопаді 2007 року, протягом 2005/06 н. р., 02.04.08.

 Заява — це документ, який містить прохання або пропозицію однієї чи кількох осіб.

Розрізняють заяви прості (які містять лише прохання) і склад­ні (у яких містять мотивацію прохання). Якщо до заяви додають документи, то подають перелік їх.

Цей документ складають тільки в одному екземплярі. Кожний реквізит документа слід починати з нового рядка. Відомості про адресата й адресанта розміщують на аркуші праворуч угорі,

Робота з текстами-взірцями

 Прочитати зразки документів і зробити висновок про їхній зміст та оформлення.

                                                                                Директорові

                                                                 Херсонської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів № 1

Устиновій Н. В.

учня 9-А класу

Білого Олега Сергійовича

ЗАЯВА

Прошу видати мені документи про закінчення дев'ятого кла­су у зв'язку зі вступом до Академічного ліцею при Херсонському державному університеті.

28.06.18                                                                                                          (підпис)

 

                                                АВТОБІОГРАФІЯ

Я, Вовкун Наталія Сергіївна, народилася 15 березня2006року в

с. Шмидтово Снігурівського району Миколаївської області.

У 2011 році була зарахована до першого класу Шмидтовської загальноосвітньої школи І—III ступенів Снігурівського району Миколаївської області. У 2020 році закінчила дев’ять класів цієї ж школи.

У цьому ж році вступила до десятого класу математич­ного профілю фізико-технічного ліцею при Херсонському націо­нальному технічному університеті, який закінчила у 2011 році.

У 2022році вступила до Львівського державного університету імені Івана Франка на фізико-математичний факультет за спеціаль­ністю «Менеджмент та економіка». Нині студентка другого курсу.

Протягом навчання в школі й університеті виконувала обов'яз­ки старости класу та групи.

Склад сім'ї:

батько — Вовкун Петро Іванович, 1965р.н., учитель праці Шмидтовської загальноосвітньої школи І—III ступенів Снігурів­ського району Миколаївської області;

мати — Вовкун (Степанова) Ганна Максимівна, 1968р. н., лікар-педіатр Снігурівської районної лікарні;

сестра — Вовкун Олена Петрівна, 20.. р.н., учениця третьо­го класу Шмидтовської загальноосвітньої школи І—III ступенів Снігурівського району Миколаївської області;

брат — Вовкун Артем Петрович, 20..р.н.

08.11.2023                                                                                                             (підпис)

 

Підготовча робота до самостійного складання заяви

                   Навчальне редагування

 Прочитати фрагменти заяв. Відредагувати їх, прокоментувати допущені помилки.

1. Прошу допустити мене до здачі вступних іспитів на перший курс економіко-правового факультета Херсонського держав­ного університета.

2. Прошу відпустити мене з занять на 3 дні, бо у мене будуть змагання з плавання в місті Кривий Ріг.

3. Прошу прийняти мене на роботу у хірургічний відділ на по­саду медсестри з

1 червня по 31 серпня 2009 року.

4. Прошу надати мені відпустку за власний рахунок тривалістю 24 дні,

з 10 липня по 2 серпня 2007 року для відбування са­наторного післяопераційного лікування.

5. Ректорові луганського національного педагогічного універси­тета ім. Т. Шев-ченка професору Петренко Миколі Івановичу.

 

Самостійне складання заяви

 Скласти заяву про ваше зарахування до 11-го класу школи, у якій ви навчаєтеся.

 Скласти заяву на ім'я директора Академічного ліцею при Херсонському державному університеті Мішукова Олега Ва­сильовича з проханням зарахувати Вас до вказаного ліцею на навчання.

 Прочитати фрагмент автобіографії відомого українського пись­менника Григорія Косинки. Які відступи від вимог офіційно-ділового стилю містить цей текст?

...Року 1899-го, 17 листопада ст. ст., у селі Щербанівці, на Ки­ївщині, у Наталки й Михайла Стрільців знайшлася перша дити­на: Я.

...Змалку — така вже доля всіх селянських дітей — я пас влітку скот, а зимою ходив до земської школи — в сусіднє село Красне, звідки родом була мати. Краснянська школа — мій пер­ший університет...

...У вільний час я дуже любив книжки читати, отож завжди надокучав батькові, щоб купили мені в Києві яку-небудь книж­ку (батько часто на заробітки до Києва їздили — дрова грузити, цеглу на будівлі носити, «лінію» десь копати); батько, бувало, привозили на цілий злотий книжок тих — Шерлок Холмс, Вова Королевич — багато всякого мотлоху...

...Року 1913-го батько одвели мене до сусідського села Три­пілля у волость... Довго, пам'ятаю, вони просили волосного пи­саря, щоб той узяв мене «за мальчика» — копії службові пере­писувати...

 Які відступи від вимог офіційно-ділового стилю містить цей текст?

 Дослідження-зіставлення

Порівняти невідредаговані і відредаговані фрагменти автобіо­графій. З'ясувати недоліки, які було усунено.

1. Батько — Іванець Дмитрій Яковлевич, працює в малому під­приємстві «Ладога» на посаді замісника директора по вироб­ництву. — Батько — Іванець Дмитро Якович, працює на ма­лому підприємстві «Ладога» заступником директора з питань виробництва.

2. Маю призові місця по змаганнях з авіамодельного спорта. — Посідав призові місця на змаганнях з авіамодельного спорту.

3. З 2006 року вчуся в секції по футболу. Отримала чорний пояс карате. —          3 2006 року навчаюся в секції карате. Здобула чор­ний пояс карате.

4. Я, Румянцев Андрій Григорійович, народився 10.06.95 в Оде­сі-— Я, Румянцев Андрій Григорович, народився 10 червня 1995 року в м. Одесі.

 Самостійне складання автобіографії

Як оформляти автобіографію

Автобіографія повинна містити такі реквізити:

1) назва виду документа;

2) прізвище, ім'я, по батькові в називному відмінку однини;

3)дата народження;

4) місце народження: місто (село, селище); район; область; дер­жава (якщо особа, що складає автобіографію, народилася в ін­шій країні);

5) відомості про навчання (подаються в хронологічній послідов­ності, указуючи повну назву всіх навчальних закладів, у яких довелося вчитися);

6) відомості про трудову діяльність (коротко, у хронологічній послідовності назви місць праці й посад, час праці на тій чи іншій посаді, у тій чи іншій установі);

7) відомості про громадську роботу;

8) відомості про склад сім'ї — батько, мати, брат, сестра (чоло­вік або дружина, діти); (указується повністю прізвище, ім'я, по батькові в називному відмінку однини) (для матері та дру­жини — дівоче прізвище), рік народження, посада і місце ро­боти (для тих, хто навчається — факультет і повну назву на­вчального закладу);

9) дата (ліворуч);

10) підпис (праворуч).

 Домашнє завдання

Оформити письмово автобіографію, роботу над якою розпо­чато було на уроці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...