четверг, 21 декабря 2023 г.

 

Українська мова на 22.12.2023 10- Б клас

Застарілі слова та неологізми

 

Найбільше і найдорожче добро

в кожного народу— це його мова.

Ота жива схованка людського духу,

його багата скарбниця, в яку народ складає

і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум,

досвід, почування.

                                                  Панас Мирний 

 Записати у фонетичній транскрипції кілька слів.

Д..ректор, ц..ферблат, с..стема, ш..фр, р..тм, б..нзин, ж..рафа, ..нкубатор, ..нститут, ..спанія, рад..ус, міт..нг, д..зель, пон.. .

 

Записати подані слова, вибравши з дужок потрібну букву.

(І,и)дея, (і, и)нженер, (і, и)нжир, (і, и)ндекс, (і, и)нвестор, (і, и)лю- страція, (і, и)нтерес.

У кожної людини є душа і серце, у кожного народу — мова і пісня. Українська мова — одна з найбагатших мов світу. Одним з найбільших її скарбів є лексика — словниковий склад.

 

Українська лексика поділяється на активну і пасивну лексику

До активної лексики сучасної української мови належать загальноукраїнські слова, які ми постійно вживаємо, наприклад: земля, світло, вільний, білий, п’ять, писати, завтра, тут.

 

До пасивної лексики мови належать слова, які рідко вживаються. Сюди належать усі застарілі слова і нові слова, які недавно виникли і ще не ввійшли до загальнолітературного вжитку, а також слова спеціального призначення: діалекти, професійна лексика тощо .

 

Багато слів української мови живуть віками, проте є такі, які стають у мові застарілими або й зовсім зникають .Одні слова вийшли із ужитку, бо зникли поняття, які вони називали, наприклад : жандарм, городничий, кріпак, каганець. Інші слова замінюють виразніші, більш вживані, наприклад: просинець – січень, марець – березень, гудець –музикант.

 

Cлова, які вийшли з активного вжитку, називаються  застарілими.

 

Лексична розминка

Прочитайте текст, знайдіть у ньому застарілі слова, з’ясуйте, що вони означають і чому вийшли з ужитку.

 

       Давида Святославина ратники полягли б у цьому  розгаслому, розм’яклому степу. Але в цю теплу непогодь і половчини на своїх конях далеко не рушать. .. Мономах втомлено озирався. Коли б зараз половецька орда змогла їх настигнути, то його вої загинули б і Святополка дружина.  І Мономах задоволено зводиться на стременах, оглядає навколишній затуманений зелений простір. Скільки вже йдуть, а половчинів так і не видно.

       З того часу, як Мономахові раті розгромили орду на Сулі, хани бояться зустрічей з русичами. Лякають дітей своїх іменем Мономаха.

                                                                                  (Р. Іванченко)       

 

Вибірково-тлумачний диктант

Виписати застарілі слова, з’ясувати їхнє значення, розмежувати архаїзми та історизми.

1. Устами дитини глаголить істина.

2. Сивий оселедець розсипався козакові перед очима.

3. Цю корогву прислали козакам за мужність у бранях з татарами.

4. На валах стояли гармати і гаківниці, щоб відбивати наглі напади ворогів.

5. На голові Кайдашихи був високий очіпок.

6. Ось підвелася одна молодиця, підперезана червоною китайкою.

7. Легка біла газова намітка вкривала її голову з темно-русявим волоссям.

 

І. Прочитайте речення. Випишіть застарілі слова. Які з них є архаїзмами, а які - історизмами? Значення незрозумілих слів з’ясуйте за тлумачним словником.

1. Як лицедій, міняє маски час (Л . Костенко). 2. І на оновленій землі врага не буде, супостата... (Т . Шевченко). 3. Групами йшли спудеї академії, міщани, купці... Сьогодні має бути театральна вистава (Р . Чумак). 4. Назустріч Людані сірою вервечкою сунули постаті, що виходили злодій. То були вої в кольчугах (Р . Іванченко). 5. Дзиґарі на першому поверсі у вестибюлі непоквапно відбили вісім ударів (Ю . Смолич).

         У мові йде два паралельні процеси: одні слова старіють і випадають з активного словника, інші з’являються в мові з потреби назвати якесь явище, предмет, ідею, які щойно виникли, або замінити деякі слова більш прийнятними. Слова, що з’явилися в мові нещодавно, називаються неологізмами.

         З часом нові предмети, пристрої, ідеї і т. ін. стають відомими. Так приходять у словниковий склад загальномовні неологізми.

Волейбол, банкомат, євро (грошова одиниця), скайп, космонавт, ракета, смартфон, жалюзі, комп’ютер, радіо, онлайн, флешка, відеокліп, супермаркет, Інтернет, електрика, хот-дог.

Запишіть виділені слова фонетичною транскрипцією. Визначте в них кількість звуків і букв.

        

Розподільний диктант

 Запишіть окремо застарілі слова, неологізми, загальновживані слова. Доберіть самостійно по два приклади до кожної з груп.

 Інтернет, літак, пан, агротехніка, ракета-носій, мушкет, вікно, універсам, помічник, школа, гувернантка, вулиця, комп’ютер, книга, гетьман, жупан, лавсан, праця, газета, фунт, телевізор, радіо, свита, хан.

 

Домашнє завдання

         1.Вивчити теоретичний матеріал ст.. 40 Виконати вправу 291.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...