воскресенье, 3 сентября 2023 г.

 

Українська література 10 – Б клас на 04.09.2023

Література як одна з форм естетичного освоєння дійсності. Взаємодія літератури та інших видів мистецтва

1. Усне анкетування

Які книги ви прочитали влітку?

Яка вам сподобалася найбільше?

Яку з них ви порекомендували б прочитати друзям, однокласникам?

Яка примусила замислитися над своїми вчинками?

Книги якої тематики ви читаєте із задоволенням?

2. Словниковий диктант «Розшир поняття»

Види мистецтва (музика, живопис, скульптура, балет, театр, кіно, художня література, архітектура, декоративно-ужиткове).

1. Коротка лекція вчителя

Пізнання навколишнього світу є важливим видом діяльності людини.

Пізнання — це відображення в свідомості людини явищ реальної дійсності, їхньої сутності. Воно існує в двох формах: наука і мистецтво, зокрема художня література. У сфері науки й у сфері мистецтва людина вибудовує свої світи — світ системи понять або світ художніх образів. Наука як вид людської діяльності керується принципом доказовості і працює з явищами, реальність яких доведена їх закономірною повторюваністю, доступністю для наявних методів дослідження. Об’єктом пізнання тут є навколишня дійсність. Особливість художнього способу пізнання полягає в тому, що об’єктом його дослідження є відношення конкретної особистості до навколишньої дійсності. Учений відкидає все, що вважає випадковим і суб’єктивним. Письменник часто надає ваги на перший погляд незначним деталям і саме суб’єктивному.

Характерною ознакою художнього пізнання є використання художньо-образного мислення за безпосередньої участі емоцій людини. Тобто в науковому і художньому методах існують різні об’єкти пізнання і різні шляхи пізнання об’єктів. У науковому методі пізнання структурною одиницею виступає поняття, а в художньому методі — художній образ.

2. Укладання словничка до теми

Наука — це одна з форм суспільної свідомості, що дає об’єктивне відображення світу; система знань про закономірності розвитку природи і суспільства та способи впливу на навколишній світ.

Мистецтво — це творче відображення дійсності в художніх образах; художня творчість в цілому, спосіб виявлення творчого потенціалу особистості та задоволення її естетичних потреб.

Література — це вид мистецтва, що зображує життя, створює художні образи за допомогою слова.

Отже, для мистецтва характерне образне відтворення життя. Існує декілька видів мистецтва.

3. Інтерактивна вправа «Гронування». Створити гроно «Види мистецтва», скориставшись словниковим диктантом

4. Евристична бесіда

Чим види мистецтва різняться один від одного? У чому виявляється специфіка кожного з них? (Ця специфіка визначається насамперед матеріалом, яким користується митець. Для композитора таким матеріалом є звук, для живописця — фарба, для скульптора — мармур, глина, гіпс, дерево, камінь тощо. Для творця художньої літератури таким матеріалом є слово.)

Як взаємодіють види мистецтва? (З давніх давен різні види мистецтва розвивалися у взаємодії та тісних зв’язка: музика, спів, танок, образотворче мистецтво — все це разом створювало неповторні зразки театральних вистав; слово та образотворче мистецтво — книги тощо.)

5. Творче завдання для учнів (на порівняння)

Пригадайте твори різних видів мистецтва на якусь одну тему (море, осінь, школа). Порівняйте їх. За допомогою яких засобів розкривається тема в кожному з них?

Методичний коментар. Найлегше порівняти зображення в живопису та художній літературі. У першому випадку тема розкривається за допомогою барв, кольорів і ліній, у другому — за допомогою мови.

Рефлексія

Для мене найскладніші питання на уроці — це …

Найлегше мені даються теми …

Для мене найцікавішим було …

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати конспект уроку

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...