понедельник, 18 сентября 2023 г.

 

         Українська література 10 – Б клас на 19.09.2023

     Реалізм повісті І. Нечуй – Левицького «Кайдашева сім`я».

                Актуальність проблеми батьків і дітей.

 «Кайдашева сім'я» І. Нечуя-Левицького – один із найпопулярніших творів української класичної літератури. Секрет цієї популярності, на мій погляд , полягає ,найперше, у художній майстерності автора. А , по-друге,- у його реалістичності .Більше ніж століття віддаляє нас від часу написання повісті «Кайдашева сім'я», але письменник настільки правдиво зобразив буденне сімейне життя Кайдашів, реально змалював характери своїх героїв, що їхні вчинки  і поведінка хвилюють нас і сьогодні.

Словникова робота

Реалізм — мистецький напрям XIX століття, що зображував типові характери в типових обставинах, прагнучи до глибокого й панорамного змалювання життя в його закономірностях і суперечностях. Його основні ознаки: 

              соціальна зумовленість характеру людини, змалювання згубного впливу антигуманного світу на вчинки і долю героїв;

              історизм у відтворенні явищ дійсності (бачення історичної перспективи, взаємодія минулого, теперішнього і майбутнього);

              психологізм - відтворення внутрішнього світу героїв; гуманізм — співчуття і протест проти всіх форм соціального і духовного поневолення людини.

Повість  І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я» є глибоко реалістичним твором тому, що на прикладі родини Кайдашів, типової для українського суспільства ХІХ століття, письменник показав руйнування традиційних підвалин життя українського селянства, моральний занепад і духовну деградацію поневоленого народу .

АКТУАЛЬНИЙ(чимось цікавий комусь, популярний, потрібний для отримання досвіду всупереч змінам часу, традицій, поглядів)

Інтерактивна гра «Асоціативне гроно».

У назві повісті І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я» ключовим є  слово? ….. СІМ'Я . Які асоціації воно у вас викликає?( кохання, батьки, діти, відповідальність ,не завжди радість, іноді проблеми) .

 Отже, як ви самі із власного досвіду зазначили, в родинах, сім'ях іноді виникають проблеми, як от між батьками і дітьми. Чи стала виключенням з цього проблемного кола родина Кайдашів? (Ні )

Робота з текстом . Бесіда.

ü Назвіть головних героїв повісті .

ü Наведіть приклади із тексту повісті, які демонструють складність стосунків між батьками і дітьми в цьому творі.

ü Що спричиняло таку кількість сварок у цій родині? (соціальні умови, руйнування сімейних традицій, духовна роз'єднаність в родині)

ü Як ви вважаєте, чи різняться Кайдашева сім'я- типова українська сім'я ХІХ століття- і сучасні сім'ї?

ü Чого повчає нас ця повість? (людина, незважаючи  на соціальні умови, повинна розуміти оточуючих, не бути егоїстом ;завжди і за будь-яких обставин необхідно цінувати родинні стосунки, підтримувати одне одного)

Домашнє завдання.

1.Прочитати розділ 5 – 6 повісті «Кайдашева сім`я»

2. Прочитайте поради психологів щодо уникнення конфліктів і додайте до них власні. Ви конфліктна людина чи ні?

Як уникати конфліктів

1.  Не згадуйте старі образи. їх час уже пішов. Якщо Ви не знайшли в собі сил обговорити їх відразу, то зараз це вже недоречно. Забудьте про них! Концентруйся на сьогоденні.

2.  Не викликайте в іншому відчуття провини. Звинувачуючи інших. Ви підірвете в них упевненість у в собі, але ні на крок не наблизитеся до вирішення конфлікту. Це звичайна маніпуляція!

3.  Не робіть те, за що потім буде соромно. Коли охоплює гнів, образ­ливі слова так і крутяться на язику. І краще його прикусити.

4.  Не сперечайтеся заради суперечки. Завжди пам'ятайте про свою мету: чого Ви, власне, хочете?

5.   Не виносьте конфлікт на люди. Усе, що відбувається в родині, між друзями чи коханими, стосується тільки їх.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  УКРАЇНСЬКА МОВА 11-а клас на 17.05.2024 ПЕРЕКЛАДИ ЄВАНГЕЛІЯ. ПСАЛМИ Т. ШЕВЧЕНКА. ОСНОВНІ МОВНІ СТИЛЬОВІ ЗАСОБИ КОНФЕСІЙНОГО СТИЛЮ. МАРКО...